Uncategorized

Στη σελίδα αυτή θα φιλοξενούνται άρθρα γενικού ενδιαφέροντος σχετικά ή μερικώς σχετικά με την λειτουργία ενός οικονομικού οργανισμού.

Κάτι διαφορετικό.. αλλά σημαντικό!

Σήμερα το βράδυ έλαβα email  από έναν αδερφό με subject  Δύο φίλοι.  Επειδή θεωρώ την αγνή αντρική φιλία ιερή και δυνατή τόσο που δεν επιτρέπεται σε τίποτα να παρεισφρήσει σε αυτή, αναρτώ το κείμενο και ας φαίνεται ότι  ξεφεύγει λίγο από το γενικό ύφος του blog. Στην ουσία δεν ξεφεύγει καθόλου καθώς μιλάει για ηθική και αναγνώριση. Στοιχεία που είναι απαραίτητα και σε έναν οικονομικό οργανισμό.

Το παραθέτω λοιπόν και ευχαριστώ τον αδερφό για την αποστολή του αυτή. 

Δύο φίλοι περπατούν στην έρημο.

Κάποια στιγμή τσακώθηκαν και ο ένας έδωσε ένα χαστούκι στον άλλο.
Αυτός ο τελευταίος, πονεμένος, αλλά χωρίς να πει τίποτα, έγραψε στην άμμο:

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ.
Συνέχισαν να περπατούν μέχρι που βρήκαν μια όαση όπου αποφάσισαν να
κάνουν μπάνιο. Αλλά αυτός που είχε φάει το χαστούκι παραλίγο να πνιγεί και ο φίλος του
τον έσωσε.Όταν συνήλθε, χάραξε πάνω σε μια πέτρα :
ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ.
Αυτός που τον είχε χαστουκίσει και στη συνέχεια του έσωσε τη ζωή , τον
ρώτησε :Όταν σε χτύπησα, έγραψες πάνω στην άμμο, και τώρα έγραψες πάνω στην
πέτρα . Γιατί? Ο άλλος φίλος απάντησε :«Όταν κάποιος μας πληγώνει, πρέπει να το γράφουμε στην άμμο όπου οι άνεμοι της συγνώμης μπορούν να το σβήσουν.
Αλλά όταν κάποιος κάνει κάτι καλό για μας, πρέπει να το χαράζουμε στην πέτρα , όπου κανένας άνεμος δεν μπορεί να το σβήσει».

ΜΑΘΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ
ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΖΕΙΣ ΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΑ.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων.
Αριστοτέλης



Σωκράτης: Η τριπλή Διύλιση

Καλώς ή κακώς, κακώς για την ακρίβεια, ζούμε σε μία εποχή που τα πάντα είναι ρευστά. Επαγγελματικά, προσωπικά, ίσως και υπαρξιακά σε επίπεδο ατόμου μιας και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του ατόμου. 
Στο πλαίσιο αυτό πολλοί από εμάς ίσως έχουμε πέσει θύματα του λεγόμενου 'κοινωνικού σχολιασμού'! και όπως γνωρίζετε όλοι ο κοινωνικός αυτός σχολιασμός έχει διάφορες μορφές. Βέβαια δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο της εποχής μας. Ισχύει χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιοι που δεν "επιδόθηκαν στο σπορ αυτό"! ένας από αυτούς, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης ο οποίος εφάρμοσε το 'τεστ της τριπλής διύλισης'.  Προσωπικά όποτε το διαβάζω αναρωτιέμαι αν εφαρμόζω το τεστ αυτό. Εσείς; 

Μια μέρα, εκεί που ο  φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.
Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".
"- Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία ο γνωστός του.

- Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.

- Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
- Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...

-Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.

- Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
- Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον...

- Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια. Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.

- Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε κάτι; – Όχι δεν νομίζω...

- Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω; Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος,έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα... 


Πηγή: http://fanispavlidis.blogspot.gr

Δημήτρης Τιμοθεάτος


Το σκασμένο λάστιχο! 


Το παρακάτω χιουμοριστικό επεισόδιο αποτελεί αναδημοσίευση από το blog του φίλου  Φάνη Παυλίδη. Επέλεξα να το αναδημοσιεύσω διότι μου άφησε μία απαλή αίσθηση business. Διαβάζοντάς το αμέσως μετά τον αυθόρμητο γέλωτα που μου προκάλεσε σκέφτηκα πόσες φορές αυτό δεν έχει συμβεί στην καθημερινότητα; πόσες φορές δεν έχουμε συνεργαστεί όλοι, με άμεσους ή έμμεσους συνεργάτες που πέταξαν μία... μάντολα και θεώρησαν ότι ......  H ειλικρίνεια είναι αφοπλιστική από τη μία από την άλλη μπορεί να μας γλυτώσει από "μπελάδες". Εμείς επιλέγουμε! 
Ο τίτλος που θα του έβαζα εγώ είναι: Η αλεπού 10 το αλεπουδάκι 11 γίνεται; Δε γίνεται!


Το σκασμένο λάστιχο

Σε ένα Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μια παρέα τεσσάρων φίλων σπουδάζει πληροφορική. Τα παιδιά είναι καλοί φοιτητές και τα έχουν πάει άριστα όλη τη χρονιά. Μια Παρασκευή πρωί, αφού έδωσαν τις εξετάσεις τους σε ένα μάθημα και έγραψαν πολύ καλά, μαζεύτηκαν στη συνέχεια στο σπίτι του ενός, προκειμένου να οργανωθούν για το Σαββατοκύριακο που πλησίαζε.

Τη Δευτέρα το πρωί έδιναν εξετάσεις σε ένα εύκολο μάθημα, που ήθελε μόνο 2-3 ώρες διάβασμα. Έτσι, έπεσε η ιδέα: «Ρε παιδιά, δεν πάμε στη Γλασκώβη το Σαββατοκύριακο να βρούμε εκείνη την κοπέλα που γνωρίσαμε προχθές στo club; Θα είναι και άλλες φίλες της στην παρέα, καλά θα περάσουμε».

Δεν το σκέφτηκαν και πολύ και σε μία ώρα είχανε γίνει κιόλας όλες οι αναγκαίες κινήσεις και η τετράδα ταξίδευε με νοικιασμένο αυτοκίνητο για τη Γλασκώβη. Στη Γλασκώβη όντως πέρασαν πολύ καλά.

Για κακή τους τύχη όμως, αντί να ξυπνήσουν πρωί πρωί τη Δευτέρα και να επιστρέψουν, για να είναι στην ώρα τους στις εξετάσεις, ξύπνησαν αργά το μεσημέρι. Τι θα έκαναν τώρα με το μάθημα; Στο δρόμο για το Εδιμβούργο προσπαθούσαν να σκεφτούν τι να πουν στη νοστιμούλα καθηγήτρια.

Αποφάσισαν λοιπόν να πουν ένα ψέμα, αλλά με αρκετή δόση αλήθειας για να γίνουν πιστευτοί. Και οι τέσσερις συμφώνησαν να πουν ότι πήγανε στη Γλασκώβη σε συγγενείς και ενώ ξεκίνησαν τη Δευτέρα πρωί πρωί για το Πανεπιστήμιο, τους έπιασε λάστιχο στο δρόμο και δεν είχανε ρεζέρβα... κ.λ.π. Έτσι κι έγινε!

Η καθηγήτρια τούς άκουσε με προσοχή και φάνηκε να πείθεται από την ιστορία, και αφού ήταν καλοί φοιτητές, δέχτηκε να δώσουν μόνοι τους την Τρίτη το πρωί το μάθημα. Χαράς ευαγγέλια στην ομάδα, που δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια. Κάθισαν, διάβασαν καλά και την άλλη μέρα στις 9:00 πήγαν στο Πανεπιστήμιο να δώσουν τις εξετάσεις.

Δεν υπήρχε, όμως, διαθέσιμη αίθουσα και έτσι η καθηγήτρια τούς έβαλε σε τέσσερα ξεχωριστά γραφεία, τον καθένα μόνο του. Βέβαια, αυτό καθόλου δεν τους ένοιαζε, αφού και οι τέσσερις ήταν καλά διαβασμένοι.

Σε λίγο μοίρασε και τα θέματα. Ήταν μόνο δύο. Το πρώτο, που έπιανε 5 μονάδες στις 100, ήταν ένα πανεύκολο θέμα θεωρίας από την εισαγωγή, που το ήξεραν νεράκι και κανείς τους δεν δυσκολεύτηκε και το απαντήσει.

Το δεύτερο θέμα έπιανε τα υπόλοιπα 95 στα 100 και ήτανε μία ερώτηση μόνο:
Η ερώτηση δεν ήταν άλλη από:
- Ποιο λάστιχο;

Πηγή:http://fanispavlidis.blogspot.gr/2013/02/blog-post.html


Η Αλληγορία των Βατράχων 

Κάποτε έγινε ένας αγώνας βατράχων. Στόχος, να ανέβουν στην ψηλότερη κορυφή ενός πύργου. Πολλοί άνθρωποι μαζεύτηκαν να τους υποστηρίξουν. Ο αγώνας άρχισε.

Στην πραγματικότητα, ο κόσμος δεν πίστευε ότι ήταν εφικτό να ανέβουν οι βάτραχοι στην κορυφή του πύργου και το μόνο που άκουγες ήταν :

«Τι κόπος! Ποτέ δεν θα τα καταφέρουν…»

Οι βάτραχοι άρχισαν να αμφιβάλλουν για τους εαυτούς τους. Ο κόσμος συνέχιζε.....

«Τι κόπος! Ποτέ δεν θα τα καταφέρουν…»

Και οι βάτραχοι, ο ένας μετά τον άλλο, παραδέχονταν την ήττα τους, εκτός από έναν,
που συνέχισε να σκαρφαλώνει! Στο τέλος, μόνο αυτός, και μετά από τρομερή προσπάθεια, κατόρθωσε να φθάσει στην κορυφή του πύργου!!

Ένας από τους χαμένους βατράχους, πλησίασε να τον ρωτήσει πώς τα κατάφερε να ανέβει στην κορυφή. Τότε συνειδητοποίησε ότι .........ήταν κουφός!!!

Ηθικό δίδαγμα: Ποτέ δεν πρέπει να ακούμε ανθρώπους που έχουν την κακή συνήθεια να είναι αρνητικοί, γιατί μας απομακρύνουν από την εκπλήρωση των  στόχων μας, προσωπικών ή επαγγελματικών.  Πάντοτε θα πρέπει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τη δύναμη της φράσης: «Σκέψου θετικά!»

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;  Πάντα να κάνουμε τους κουφούς απέναντι σε όσους μας λένε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας ή να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Και με λίγα λόγια:  Να είμαστε ένας κουφός βάτραχος!


Χρόνια Καλά!


Χρόνια Καλά σε όλους! Είθε τη Νέα Χρονιά να υλοποιήσετε όλες τις επιθυμίες σας!
Χρόνια Καλά- Καλή Πρωτοχρονιά!





Κεφαλλονιά


Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Κεφαλλονιά αποφάσισα να ανεβάσω στο blog  αυτό το βίντεο για να γνωρίσουν όλοι οι νεότεροι τα δεινά που έχει περάσει το όμορφο νησί μας.

Το βίντεο περιγράφει γλαφυρά τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού του 1953 και μέσα από σπάνιες εικόνες επιτρέπει στον θεατή να αντιληφθεί στο μέγιστο βαθμό την καταστροφή που έπληξε το ομορφότερο νησί των Επτανήσων.

Δείχνει όμως και κάτι ακόμα. Την μεγαλειότητα και την οξύτητα του αθάνατου Κεφαλλονίτικου πνεύματος. Δείχνει το πείσμα μας και το πως αυτό σε συνδυασμό με το οξύτατο πνεύμα μας οδήγησε στην ανάσταση μετά την  καταστροφή.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βίντεο. Προσωπικά μου θύμισε αφηγήσεις του παππού μου για την περίοδο εκείνη μιας και η οικογένεια μου είχε πληγεί επίσης από το σεισμό του 1953.

Ο πρόσφατος σεισμός ξύπνησε μνήμες σε όλους τους Κεφαλλονίτες. Όπου και αν βρίσκονται. Μπορεί να είμαστε κουρλοί αλλά την κουρλαμάρα μας την αντλούμε και από αυτό το νησί. Και δεν έχει σημασία αν ζούμε εκεί ή όχι. Σημασία έχει ότι το νησί ζει μέσα μας! Όπου και αν βρισκόμαστε! Από το παρακάτω θα κατανοήσετε το πόσο ανήσυχοι είμαστε σαν λαός οι Κεφαλλονίτες αλλά και το τι μας οδηγεί να ξεπερνάμε τα δεινά, ότι και αν είναι αυτά.

Όταν οι πρώτοι αστροναύτες πατήσουν το πόδι τους στον Άρη θα τους καλωσορίσουν Κεφαλλονίτες!






Δημήτρης Τιμοθεάτος



Ένα ΜΕΓΑΛΟ Ευχαριστώ!

Πέντε μήνες πριν γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας ενός blog  με σκοπό τη διάδοση της γνώσης γύρω από business θέματα που μας απασχολούν όλους καθημερινά!
Πέντε μήνες μετά το We Talk About Business  καταγράφει 7.600 views και το σημαντικότερο; το 70% των επισκεπτών επιστρέφει στις σελίδες του We Talk About Business θεωρώντας το περιεχόμενο του σημαντικό.

Ένα πολύ Μεγάλο Ευχαριστώ σε όλους! και μία υπόσχεση. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και πίστη στο αρχικό όραμα που δεν είναι άλλο από το να παρέχουμε ουσιαστική βοήθεια μέσω διάχυσης της γνώσης σε όσους ¨ αθλούνται ¨ στον επιχειρηματικό στίβο.

Ευχαριστώ Πολύ! 
Δημήτρης Τιμοθεάτος